2020. dec 07.

Milliárdos segélycsomagot kaphatnak az amerikai mozik

írta: Csurilla Dániel
Milliárdos segélycsomagot kaphatnak az amerikai mozik

5b4e2a6d50a12_image.jpg

Folyamatosan zajlanak a tárgyalások és az erőteljes segélycsomag-lobbi az amerikai mozik túlélése kapcsán. Egy többmilliárd dolláros segélyalap fejlesztését fontolgatja a Kongresszus, mely az amerikai mozik 60%-át, független, kisebb mozis cégeket érintene.

A törvényjavaslat kedden kezdődött, és összegezve egy megajánlott 908 milliárd dollár értékű alap létrehozását kezdeményezték a szenátorok. Mitch McConnel (szenátusi Majority Leader) reálisabbnak tartja az 500 milliárd dolláros segélycsomagot a mozik megmentésére. Mindkét javaslat tartalmaz egy 15 milliárd dollár értékű segélyt az élő közvetítések és a mozik megsegítésére.

merlin_176507883_99c30ad7-2cc1-4071-8cc2-52866fb7b05c-mobilemasterat3x.jpg

Tavasszal minden amerikai mozi hivatalos rendelet szerint bezárta kapuit az exponenciálisan terjedő koronavírus okozta fenyegetettség okán, mely a mozis nyár felfüggesztését jelentette. Majdnem minden közepes és kisvállalkozás (köztük a mozik is) 70%-os visszaesést könyvelhettek el a 2020-as évben. A Nemzeti Mozitulajdonosok Egyesülete korábban felhívta a korány figyelmét arra, hogy szövetségi segítségnyújtás nélkül a moziknak befellegzett.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy mekkora szüksége van a moziknak a korányok által támogatott segélyezésre, máskülönben világszerte hatalmas problémákat jelenthet a kieső gazdasági szektor – hiába a streaming háború. Hogy Magyarországon mikor kerül sor a mozik megsegítésére, arról nincs információnk.

A törvényjavaslat 1580 mozis céget érintene az Egyesült Államokban, mely 3500 üzletet jelent összesen. A megszavazására és hatályba lépésére hónapokat kell még várni. Az amerikai mozikkal szemben a kínai kormány már fél éve elindította saját mozis programját, mely támogatja a koronavírus kapcsán felmerülő biztonsági intézkedéseket is egyaránt. 

3000.jpeg

 

 

 

Szólj hozzá

blog kína érdekes hírek ajánló film amerika mozi hír donald trump disney orbán viktor érdekesség segély törvényhozás marvel érdekességek warner filmajánló magyaroszág pixar joe biden christopher nolan világjárvány avengers segélycsomag mulan wonder woman cinema city bosszúállók ragadozó madarak tenet harley quinn margot robbie cineart cineartblog wonder woman 1984 koronavírus Covid 19 cineworld