2021. jan 14.

2021-ben 112 milliárd dollárt költenek el a streaming szolgáltatók

írta: Csurilla Dániel
2021-ben 112 milliárd dollárt költenek el a streaming szolgáltatók

Akármilyen szokatlannak is tűnhet, a streaming szolgáltatók százmilliárd dollárokkal dobálóznak ebben az évben, hiszen a legfrissebb értesülések szerint az olyan behemótok, mint a Netflix, a Disney+ (és Hulu), az HBO Max, az Amazon és az Apple TV+ idén megközelítőleg összese 112 milliárd dollárt készülnek költeni eredeti tartalmak gyártására és forgalmazására.

peak-tv-networks-streaming-750x400.jpg

Korábbi információink szerint a 2021-es évben a Netflix 19 milliárd dollárt, a Disney+ pedig 14-16 milliárd dollárt fektet eredeti tartalmak bővítésébe felületeiken. A Hollywood Reporter elemzői ezt az éves összköltségvetést a streaming platformok szempontjából 11%-os növekedésnek ítélik az előző évhez viszonyítva, valamint 31%-os emelkedésnek tartják a 2019-es adatokhoz képest.

A Disney+ Star Wars és Marvel sorozatai mind 150-200 millió dolláros befektetések, míg a Netflix hatalmas mennyiségű, százmilliós tőkét ölt A koronába és a Stranger Things-be. A Russo fivérek Ryan Gosling és Chris Evans főszereplésével készülő The Gray Man c. kémfilmje a Netflix legdrágább projektje lesz, és meghaladhatja a 200 millió dollárt. Azonban nem érdemes megfeledkezni az Amazon 1 milliárd dollárba kerülő A Gyűrűk Ura-előzménysorozatáról sem.

A Warner-bejelentések fényében az HBO Max és a WarnerMedia minden bizonnyal jelentős mennyiségű pénzt áldozott a bemutatásra váró blockbusterekbe (Godzilla vs. Kong, Démonok között 3 – Az ördög kényszerített, Dűne, The Suicide Squad, Mátrix 4), illetve a készítők kompenzálásába a jutalékos részesedés szempontjából.

Mit jelenthet ez a 112 milliárd dollár értékű összköltségvetés a streaming szolgáltatóknak? Értelemszerűen a saját szolgáltatóval rendelkező filmstúdiók szempontjából elsődleges bevételi forrást a világjárvány miatt, míg az olyan játékosok, mint a Netflix tovább dominálnak a streaming piacon – melyhez további eredeti tartalmakra, felvásárolt szellemi termékekre van szükségük.

Szólj hozzá

apple streaming érdekes hírek hbo star wars hír disney amazon érdekesség marvel érdekességek warner keanu reeves pixar gyűrűk ura netflix josh brolin ryan reynolds chris evans avengers dűne ryan gosling idris elba dwayne johnson deadpool bosszúállók jason momoa the crown harley quinn margot robbie stranger things a korona timothée chalamet cineart cineartblog mátrix 4 hbo max the suicide squad godzilla vs kong