2021. jan 24.

Online debütálhat a Top Gun: Maverick?

írta: Csurilla Dániel
Online debütálhat a Top Gun: Maverick?

maxresdefault_21.jpg

Kétségtelenül kérdéses az idei mozis év tavaszi kínálata, ahogyan a Sony gőzerővel átcsoportosítja filmjeit nyár közepére, őszre és a következő esztendőre, mely elindíthat egy kőkemény láncreakciót a Disney és a nagyobb stúdiók részéről is. Ugyan a Warner Bros már rég bejelentette idei terveit, a Paramount Pictures szempontjából reakciós stratégia történt az utóbbi időkben.

A Hang nélkül 2 premierje ismét megváltozott, és áprilisról szeptember 17-re került a bemutató dátuma. A Paramount az előző éven elsőként hagyta el a süllyedő hajót, és minden 2020-as filmje valamelyik streaming szolgáltatóhoz került. A chicagói 7-ek tárgyalása a Netflix-en debütált, ahogyan a Spongyabob 3 is. Az Amazon egyaránt lecsapott a stúdió filmjeire, és megszerezte az Amerikába jöttem 2, a Without Remorse és a The Tomorrow Wars jogait. A Disney égisze alatt futó Hulu emellett otthonául szolgál az egyik jelentős idei Oscar-filmnek, a The United States vs. Billie Holiday c. filmdrámának.

Külön kiemelném, hogy az Apple TV+ által felvásárlásra került a Martin Scorsese rendezésében készülő Killers of the Flower Moon, melyet a Paramount képtelen volt támogatni a film tervezett 200 millió dolláros költségvetését annak ellenére, hogy a főszerepben Leonardo DiCaprio és Robert De Niro tündököl majd.

a-quiet-place-2-teaser-trailer.jpg

Tavaly a Sonic, a sündisznó ugyan garantált valamennyi bevételt (320 millió dollár) a Paramount számára, viszont olyan nagyszabású, jelentősen profitáló darabok, mint a Transformers-filmek nélkül a meghazudtolhatatlan anyagi siker az utóbbi években elkerülte a stúdiót. 2021-ben a sok éve veszteségesen üzemelő stúdió négy meghatározó blockbuster-t is bemutat, melyek mind folytatások és franchise-termékek.

A Hang nélkül 2 eredetileg tavaly debütált volna, azonban a relatíve alacsony költségvetésű horrorfilmek folytatását a borítékolható siker reményében a stúdió aranytojást tojó tyúkként dédelgeti, így bizonyos a mozis bemutató. Emellett a Hasbro-val való partnersége is tovább kamatozhat a Snake Eyes (október 22.) című G.I. Joe-spinoff képében, mely előzménye lesz az ikonikus karakter történetének.

Tom Cruise acélbiztos és megállíthatatlan akciófilm-sorozata, a Mission: Impossible 7 (november 19.) formájában hasonlóan profitáló franchise-termék, garantált kikapcsolódás és megingathatatlan márkanév, így egyaránt elkötelezett a Paramount a hetedik rész bemutatásában. A Top Gun: Maverick esete ezzel szemben már sokkal rizikósabb.

val-kilmer-begged-to-be-in-top-gun-maverick-and-he-shares-a-prank-he-played-on-tom-cruise-social.jpg

Tony Scott 1986-os klasszikusa Cruise és Val Kilmer főszereplésével az amerikai popkultúra egyik legmeghatározóbb filmje, és számtalan csillogó szemű fiatal besorozását eredményezte a légierő számára amellett, hogy népszerűsítette a pilótaszemüvegeket. A csaknem 35 évvel később érkező folytatásban az előzetesen alapján halhatatlan Tom Cruise ellenére megkérdőjeleződik azonban a Top Gun franchise-teremtő képessége.

A 152 millió dollárba kerülő Top Gun: Maverick-kel szinte a költségvetéssel megegyező mennyiségű pénzt ölt a Paramount a folytatásfilm reklámozásába. Hogy nullára kijöjjön, mintegy 600 millió dollárra van szükségük – nem beszélve Cruise jutalékairól, amely a bevétel 10-20%-a szokott lenni. Az első Top Gun bizonyos, hogy kultfilm, viszont a Maverick előzetesei cseppet sem árulkodnak arról, mégis miről szól a film, ahogyan egy izgalmas premissza közvetítésébe is belebuknak.

Sikeres film lehet-e a Top Gun: Maverick, illetve mozis, vagy streaming szolgáltatók formájában kellene bemutatkoznia?

A Paramount valódi kockázatot vállal azzal, hogy ezen négy filmre bízza bevételeit – miközben további, ígéretes projektjeit tovább értékesíti. A stúdió képtelen felvenni a versenyt olyan cégekkel, mint a Disney, a Warner Bros, vagy akár a Netflix garantált milliárd dolláros filmek nélkül. A megalakuló Paramount+ egyfajta kései reakciós húzás a stúdió részéről, mindazonáltal ahogy az HBO Max feliratkozószáma is alulmúlta az elvárásokat (a Wonder Woman 1984 ellenére), úgy a Paramount+ streaming platform sikerére is kevés az esély.

Tom Cruise gőzerővel a nagyvásznat támogatja. Eltökélt és lelkes kiakadásai ellenére, és hozzáállása is érthető, hiszen mind a Mission: Impossible 7, mint a Top Gun: Maverick egyik jelentős producere. A Paramount-ot megkörnyékezték azonban streaming szolgáltatók, melyek hasonlóan lelkes módon kísérelték meg a Top Gun folytatásának felvásárlását.

A legfrissebb értesülések szerint a Netflix és az Apple is ajánlatott tett a Top Gun: Maverick forgalmazására, és a híresztelések szerint többszáz millió dolláros befektetésről beszélhetünk. A Paramount számára újabb könnyű megoldás születhetett volna, a befektetések (részlegesen) megtérültek volna, és nem kellene éveken belül csődeljárásba bocsátkoznia.

1142.jpg

Hogy miként lépett a Paramount?

Elküldte a streaming óriásokat a fenébe.

A Wall Street hivatalos értesülései szerint: „A Netflix és az Apple afelől érdeklődtek, hogy a Paramount Pictures hajlandó lenne-e eladni nekik a Top Gun folytatását.” Annak ellenére, hogy mindkét szolgáltató valósággal dőzsöl a tőkében, a Paramount olyannyira bizakodik a Top Gun: Maverick sikerében, hogy tárgyalni sem hajlandó arról, hogy forgalmazót váltson a film.

Nyilatkozatában így módon reflektált a stúdió az ajánlatokra: „A film erőteljes jegyirodai sikernek örvendhet.” Ez annyit tesz, hogy valóban milliárd dolláros bevételt várnak a Top Gun folytatásától, mihelyst végre mozikba kerül nyáron. Megjegyezném, hogy a Universal által kibocsátott, szuperköltségvetésű A múmia – szintén Tom Cruise nevével fémjelezve – hatalmas bukás volt 2017-ben, ahogyan a Maverick rendezőjének, Joseph Kosinski-nek előző filmjei is csupán „elfogadhatóan” teljesítettek.

oblivion_la_critique_galerie_photos_portefolio_26.jpg

Rendezői debütálásában Kosinski megkapta a Tron: Örökség-et, ami 170 millió dolláros költségvetésével 2010-ben a Disney egyik legdrágább filmje volt. A dupla-generációs Jeff Bridges-sel készült science fiction mindössze 400 millió dollárt termelt. A rendezői következő filmjében, a Feledésben társult először Tom Cruise-zal, és a 120 millió dolláros film már sokkal jövedelmezőbb volt a maga 300 millió dolláros világbevételével. Azonban Kosinski A bátrak c. tűzoltós patriótafilmje már hatalmasat bukott 2017-ben.

Annak ellenére, hogy Tom Cruise egyedül a Mission: Impossible-filmekkel válthat ki garantált sikert, valamint a Top Gun folytatásának rendezője színvonal és visszajelzések szempontjából is kockázatos befektetés, a Paramount szinte vakon bízik a Maverick milliárd dolláros sikerében. A film marketinggépezete visszafogott, ám folyamatos az állandó tologatás ellenére, és Cruise sem mondott le az akciófilmről.

Vajon helyes ez a hozzáállás?

Nehezen kifogásolható, hogy a filmrajongóknak, a moziknak világszerte és a filmiparnak is szüksége van a felpezsdülésre az egyéves hiátus után, ámbár kétséges, hogy a mozik megmentője a Top Gun: Maverick lesz. A 152 millió dolláros befektetés ugyan megtérülhet július 2-án – a függetlenség napjának ünnepi hétvégéjére hazafiasan időzítve –, ugyanakkor szüksége van a Maverick-nek a világjárvány megfékezésére, az oltóanyag tömeges eljuttatásának lehetőségére, a mozik maximális üzemelésére és a közönség hajlandóságára világszerte, hogy a nagyvásznon élvezzék Tom Cruise tagadhatatlan karizmáját.

top-gun-maverick-.jpg

Ugyan az 1986-os Top Gun sem éppen történetéről, mint amennyire a generációformáló hatásáról és a költséghatékony, ám annál eredményesebb effektmunkájáról híres, a 21. század közönsége mégis minden esetben örül annak, ha tisztában lehet a film történetével, alapvető konfliktusaival és ígéretével. A Top Gun: Maverick egy sportfilm lesz, amiben szó eshet az öregedésről. Maverick karaktere a következő generációt fogja kiképezni egy láthatatlan ellenséggel szemben, átadja a stafétát, de bebizonyítja, hogy „öreg róka nem vén róka”.

A film játszi könnyedséggel válhat egyszerű hadászati propagandává, ahogyan az első rész és az összes Michael Bay film, azonban hatalmas elvárásokat fűznek a készítők és a stúdió a Top Gun: Maverick filmvásznon való bemutatásához. Mi egyaránt bizakodunk abban, hogy minőségétől függetlenül profitáló projekt lesz Cruise következő dobása, ugyanis a sikeres folytatásfilm bizonyos szempontból Hollywood fennmaradásának krédója lett az utóbbi évtizedekben. Milliárd dolláros blockbuster nélkül nincs eredeti, szerzői, rizikós, egyedi film.

Szólj hozzá

apple érdekes hírek hír disney bemutató érdekesség friss érdekességek angelina jolie brad pitt transformers tom cruise matt damon jake gyllenhaal paramount michael bay robert de niro martin scorsese leonardo dicaprio ridley scott tony scott val kilmer jason bourne netflix josh brolin ryan reynolds mission impossible jeff bridges blockbuster a múmia doug liman emily blunt top gun bosszúállók top gun 2 henry cavill véleménycikk cineart top gun maverick