2021. ápr 13.

A Sony exkluzív szerződést kötött a Netflix-szel

írta: Csurilla Dániel
A Sony exkluzív szerződést kötött a Netflix-szel

spider-man-far-from-home-jumanji-and-bad-boys-split-h-2021-1617896003-928x523.jpg

A Disney-vel, a Universal-lal, a Warner-rel és a Paramount-tal ellentétben a Sony nem indított saját streaming szolgáltatót, mely versenybe szállna a Netflix filmkínálatával, viszont a stúdió cserébe lepaktál a streaming nagyhatalommal egy exkluzív, jövőre kezdődő filmszerződéssel, mely a legfrissebb becslések szerint 1 milliárd dollárt ér.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Rian Johnson-féle Tőrbe ejtve két folytatása immár a Netflix gondozásában érkezik, melyért a szolgáltató 469 millió dollárt fizetett az alkotóknak és Daniel Craig-nek. Úgy fest, a Sony folytatja közelgő filmjeinek lakossági forgalmazásban történő értékesítését.

A Sony anyacég közelgő mozifilmjei 2022-től kezdődőleg öt évek keresztül a mozis bemutató után egyenesen a Netflix-re kerülnek az Egyesült Államokban és feltételezhetően Európában. A stúdió jövőre érkező filmjei közül kiemelkedő a Morbius, az Uncharted, a Bullet Train és az Oscar-díjas Pókember: Irány a Pókverzum folytatása. A tervek szerint hasonlóan a Netflix-re kerül a Sony két jelentős filmsorozata, a Jumanji és a Bad Boys is. A James Bond-filmekre, illetve a sokat tologatott Nincs idő meghalnira feltehetőleg hasonló sors vár.

1532675981_tmp_dbhx6rcvqaaclgo.jpg

Az említett címek mellett a Sony teljes filmkínálatával bővülhet a Netflix könyvtára, melyért a streaming szolgáltató már eddig is sokmilliárd dollárt fizetett az eredeti tartalmai mellett. A Netflix számára fennáll az a lehetőség, hogy csemegézzen a közel egy évszázada működő Columbia Pictures, a Tri-Star, a Sonyi Pictures Classics és a Screen Gems kínálatából amellett, hogy a Sony Pictures Animation filmjeivel is exkluzív szerződésben áll.

Mindazonáltal az üzlet ennyivel még nem ért véget, hiszen immár a Netflix vezetősége aláírta azon papírokat is, melyben elkövetelezi magát a Sony-val való közös filmek készítésére is, amik egyenesen a szolgáltató oldalán debütálnak. Ne feledkezzünk el a Disney+ startolása óta bizonytalanságban lévő Pókember-filmek és a bővülő Venom-franchise forgalmazási jogairól sem, mellyel jelenleg a Netflix rendelkezik.

A Disney eddigi stratégiája szerint saját filmjeit vagy eltolta, vagy prémium áron értékesítette a Disney+ oldalán. A Warner bejelentései nemrég felkavarták a filmgyártást, miszerint 2021-es filmjei egyszerre érkeznek mozikba és az HBO Max-ra. A Universal prémium lakossági forgalmazási díj fejében legfrissebb filmjeinek mozis premierjét követően 17 nappal később bocsátja az otthonokba, míg a Paramount+ 45 nappal a mozis bemutatók után teszi elérhetővé filmjeit, melyek közül jelentős címek a Mission: Impossible 7, a Top Gun: Maverick és a Hang nélkül 2.

Szólj hozzá

érdekes hírek premier star wars sony hír érdekesség friss marvel pókember will smith érdekességek brad pitt tom cruise sandra bullock filmajánló daniel craig bad boys jared leto mark wahlberg venom netflix uncharted top gun dwayne johnson tom hardy rian johnson bosszúállók tom holland jumanji the last of us pedro pascal nathan drake morbius hang nélkül cineart venom 2 irány a pókverzum cineartblog mission impossible 7