2021. jan 29.

Amerikában nyerhet fontos díjat a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

írta: Csurilla Dániel
Amerikában nyerhet fontos díjat a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

Horvát Lili remek romantikus filmje, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre jelölést kapott a 36. Independent Spirit Awards-on, amelyen korábban a Saul fia kapott díjat a nemzetközi szekcióban. A díjátadó a 20 millió dolláros költségvetés alatti függetlenfilmeket díjazza.

964_3.jpg

A Felkészülés… az április 24-én megrendezésre kerülő Oscar-díjon induló magyar versenyző, amelyet január 22-én mutattak be hivatalosan az Egyesült Államokban. A Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon és a Philadelphiai Filmfesztiválon egyaránt érdemben részesült Horvát Lili filmje Amerikában, azonban Európán belül a Varsói Nemzetközi Filmfesztivál három díját is elnyerte, illetve két további díjra tett szert a spanyol Valladolid Filmfesztiválon és Stork Natasa többek között a török Antalya Arany Narancs Filmfesztivál legjobb színésznője lett.

Ahhoz, hogy Oscar-díj közelébe kerüljön Horvát Lili filmje, további jelölésekre van szüksége. A február 3-án jelöltjeit kihirdető Golden Globe és a február 9-én shortlistre került nemzetközi filmeket bejelentő Filmakadémia egyaránt szükségszerű, hogy kedvezzen a magyar versenyzőnek. Az Oscar esetében a shortlistes filmek száma tíz alkotásról tizenötre emelkedett a koronavírus miatt, amely lehetőséget ad a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre számára, hogy az Akadémia kegyeit elnyerje.

26772235_371ec6ad47e695e90ede26f20efc4ae1_l.jpg

Azonban az Oscar-díj idei nemzetközi szekciója kimondottan erős, és ellentétben a Saul fia cannes-i sikerével és a Testről és lélekről berlini díjaival, a Felkészülés… nem rendelkezik megfelelő mennyiségű elismeréssel a sokmillió forintos díjkampány ellenére – egyelőre. Olyan filmekkel versenyezhet a Felkészülés… az Oscar-on, mint a dán Thomas Vinterberg Még egy kört mindenkinek c. filmdrámája, ami a legerősebb mezőnyében, illetve szintén érdemes figyelni a guatemalai La Llorona előretörésére.

További esélyes jelölt lehet az Oscar-díjon a külföldi filmek versenyében a mexikói I’m No Longer Here, a francia Two of Us, a svájci My Little Sister, az orosz Dear Comrades, a tajvani A Sun, az iráni Sun Children, a cseh Charlatan, illetve a lengyel Never Gonna Snow Again, viszont előnyt szerezhet a görög Apples, az izraeli Asia, a dél-koreai The Man Standing Next, a portugál Vitalina Valera, továbbá a szlovák The Auschwitz Report c. film.

felkeszules-meghatarozatlan-ideig-tarto-egyuttletre_2.jpg

Mindazonáltal az Akadémia egyaránt jelölhet dokumentumfilmeket is a nemzetközi szekcióban, amelyre minden bizonnyal sor fog kerülni a chilei The Mole Agent és a román Kollektíva esetében, melyek szintúgy esélyesek a legjobb dokumentumfilm aranyszobrára.

Az Independent Spirit Awards nemzetközi filmes mezőnyének öt versenyzője viszont bizalomra ad okot a Felkészülés… számára. Brazília részéről a Bacurau-val, India által a The Disciple-lel, Elefántcsontpart oldaláról a Night of the Kings c. filmmel, míg Bosznia-Hercegovina részéről a Quo Vadis, Aida? c. filmmel kell versenyezni a magyar filmnek. Az utóbbi két ország az említett filmeket egyaránt indítja az Oscar-díjon.

Láthatólag kétséges az, mely filmek kerülhetnek ki a nevezett alkotások közül akár a Golden Globe-on, akár az Oscar-díjon, és ez többnyire annak köszönhető, hogy a világjárvány okán számtalan filmfesztivált elhalasztottak, s amelyek megtartásra is kerültek, jóval kevesebb film érkezett műsorukra. Április 24-én a nemzetközi téren továbbra is a Még egy kört mindenkinek a legesélyesebb az aranyszobor elnyerésére, viszont mi hajthatatlanul drukkolunk Horvát Lili filmjének az Independent Spirit Awards-on – ahol meglehetősen esélyes a film – és a február elején kihirdetésre kerülő Filmakadémiai shortlist szempontjából is.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre elérhető a Cinego kínálatában.

Szólj hozzá

streaming érdekes hírek premier mozi hír érdekesség cannes érdekességek díjátadó filmajánló szabó istván mephisto magyar film mads mikkelsen berlinale enyedi ildikó nemes jeles lászló romantikus film kollektíva independent spirit awards thomas vinterberg Oscar Oscar-díj saul fia testről és lélekről nemzetközi film cineart stork natasa cineartblog horvát lili felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre filmintézet oscar-esély díjfilm még egy kört mindenkinek díjesély