2020. dec 04.

Elképzelhető, hogy online lesz megtartva a 93. Oscar-gála

írta: Csurilla Dániel
Elképzelhető, hogy online lesz megtartva a 93. Oscar-gála

eeaf9e7342a0d077a20f395dfcb8791e3d240e5afc2b69f74870afcac3979626_2.jpg

A Variety értesülései szerint az Amerikai Filmakadémia több lehetőséget lát a jövőre megrendesére kerülő 93. Oscar-gála megrendezésével kapcsolatban, s nem viszik figyelmen kívül a világjárvány okozta akadályokat.

trial-of-the-chicago-7-movie-review-2020.jpg

Az Akadémia két hónappal elcsúsztatta 2021. április 25-re a díjátadó estéjét abban a reményben, hogy tavasszal – ahogyan a mozik újra kinyitnak – még több film versenyezhet a filmszakma legrangosabb elismeréséért. Ameddig azonban zárva tartanak a mozik az Egyesült Államokban, az Oscar megrendezése is tovább bonyolódik, ám a szervezők bizakodnak, hogy élő és személyes díjátadó lesz. Azonban a 3400 főt befogadni képes Dolby Theatre Los Angeles-ben nem éppen a legbiztonságosabb helyszín a világjárvány idején.

aaaabsoivclpfah8b-p6ymhutqnin-kc1krkeo0xs-9ns8nzrpl7ut2504mo8144see1bx4wjg4lv89wmywdl00iy7ulfam0_1.jpg

Bár a neves Dolby színház igazgatósága nem kommentálta a felmerülő kérdéseket a gála kapcsán, valószínűleg jelentőségteljes biztonsági intézkedések mellett kerülhet csak megrendezésre élőben a 93. Oscar-díjátadó. A két hónappal kitolt nevezési határidő december 31-ről február 28-ra azt is magába foglalta, hogy egyenesen a streaming szolgáltatókon debütáló filmek is jelölést érhetnek el 2021-ben.

Elképzelhető, hogy a szeptemberi Emmy-díjhoz hasonlóan virtuálisan, Zoom-on keresztül kapcsolódnak be a jelenlevők? Nem lenne túl biztonságos az olyan veterán színészek számára a részvétel, mint Anthony Hopkins (82), Ellen Burstyn (88), Sophia Loren (86) vagy Meryl Streep (71).

nomadland-francis-mcdormand_1.jpg

Egyelőre négy jelentős díjátadó kerül megrendezésre az Oscar-gála előtt. A Gloden Globe (február 28), a Critics Choice (március 7), a SAG, avagy a Színészek Céhének Díjátadója (március 14), illetve a BAFTA (április 11). Az Arany Glóbusz kapcsán eddig csupán a júliusi sajtóközleményre tudunk hivatkozni, mely eltökélt az személyes jelenlétű díjátadó mellett. A SAG és a Critics Choice hivatalosan a Filmakadémiához hasonlóan több opciót fontolgat a megrendezés szempontjából.

Az Egyesült Államokban 15 millió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, illetve majdnem 280.000 halottat. Világviszonylatban a 65 milliót (2020. december 3-ig) haladta meg a fertőzöttek száma március óta, s összesen 1,5 millióan halálos áldozatot követelt a pandémia. Bár hivatalos adatok szerint világszerte 45 millióan sikeresen felépültek, az Egyesült Államok nincs olyan szinten egészségügy szempontjából, hogy az Oscar-díj feltétlen ragaszkodjon a személyes jelenlétű gálára.

ma-raineys-black-bottom-chadwick-boseman.jpeg

Bár filmrajongók világszerte alig várják, hogy láthassák a 93. Oscar-díjátadót, s mind szurkolunk Chadwick Boseman, Frances McDormand, Gary Oldman, Viggo Mortensen és számos további sztár jelölésének, nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy oltóanyag hiányában erősen kétséges ezen a ponton az, hogy élőben lesz megtekinthető április 25-én az Oscar.

Mindenesetre erőteljes versenyzők jelenleg a Ma Rainey: A blues nagyasszonya, a Nomadland, a Mank, az Egy éjszaka Miami-ban, A chicagói 7-ek tárgyalása, a Tenet, a Zuhanás, a Felkeverve és a Lelki ismeretek.

Szólj hozzá

érdekes hírek oscar fesztivál hír soul online érdekesség friss coppola élő érdekességek díjátadó viggo mortensen filmajánló sacha baron cohen bill murray christopher nolan david fincher gary oldman aaron sorkin frances mcdormand sofia coppola robert pattinson oscar-díj tenet oscar-jelölés oscar-gála chadwick boseman mank cineart cineartblog koronavírus lelki ismeretek covid Covid 19 felkeverve nomadland oscar-esély oscar-film