2020. dec 21.

A Los Angelesi Kritikusok kiosztották a filmdíjaikat

írta: Csurilla Dániel
A Los Angelesi Kritikusok kiosztották a filmdíjaikat

cw-46660.jpg

A Bostoni Kritikusok és a New Yorki Kritikusok Díjátadója után a Los Angeles Film Critics Association is érdemben részesítette számos függetlenfilmet, köztük a Nomadland-et, az Ígéretes fiatal t, illetve Steve McQueen minisorozatának, a Kis fejszének kiemelt epizódját, a 70 perces Lovers Rock-ot.

Különösen érdemes, hogy az Amazon Prime Video-ra gyártott sorozat eredetileg limitált szériaként lett nevezve a Golden Globe-ra, a Screen Actors Guild díjaira, illetve tervben van az Emmy-kvalifikáció is, azonban úgy tűnik, a filmkritikusok nem epizódként tekintenek az antológiasorozat Lovers Rock c. részére, hanem különálló filmként. Korábban a New Yorki Kritikusok ugyanezt az epizódot a legjobb operatőrnek járó elismerésben részesítették.

nomadland-francis-mcdormand_2.jpg

További díjazott Chloé Zhao, a Nomadland készítője, aki virtuálisan átvehette a legjobb rendezőnek járó díjat. Zhao az első ázsiai nő, akit ezzel a díjjal jutalmaztak, és a díjátadó történelmének negyedik női nyertese.

Színészi téren Chadwick Boseman egy újabb posztumusz díjat kapott a Ma Rainey: A blues nagyasszonya c. Netflix-filmben nyújtott kiemelkedő, utolsó alakításáért férfi főszereplő kategóriában. Boseman 71 éves színésztársa, Glynn Turman a legjobb férfi mellékszereplő díját vihette haza. Az Ígéretes fiatal nő főszereplője, Carey Mulligan elnyerte a legjobb női színész, míg a Minari c. függetlenfilmért Lee Isaac Chung kapta a legjobb női mellékszereplő díját.

promising-young-woman.jpg

Az ír Wolfwalker c. rajzanimációs játékfilm lett a legjobb animációs film, míg a Pixar-tól a Lelki ismeretek a legjobb filmzenét vihette haza. A legjobb dokumentumfilmnek járó elismerést a Time, a legjobb külföldi film a Beanpole (Oroszország), a legjobb forgatókönyv díját pedig az Ígéretes fiatal nő kapta. A fényképészet elismerését McQueen Kis fejszéje, míg a vágástechnika díját an Anthony Hopkins-féle demencia dráma, a The Father kapta. David Fincher Mank-je egyedül a legjobb látványterv díját zsebelte be.

A nyertesek teljes listája itt tekinthető meg:

Legjobb Film: Kis fejsze (Amazon Prime Video)

Legjobb Rendező: Chloé Zhao, Nomadland (Searchlight Pictures)

Legjobb Színész: Chadwick Boseman, Ma Rainey: A blues nagyasszonya (Netflix)

Legjobb Színésznő: Carey Mulligan, Ígéretes fiatal nő (Focus Features)

Legjobb Férfi Mellékszereplő: Glynn Turman, Ma Rainey: A blues nagyasszonya (Netflix)

Legjobb Női Mellékszereplő: Yuh-jung Youn, Minari (A24)

Legjobb Animációs Film: Wolfwalkers (Apple TV Plus/GKIDS)

Legjobb Dokumentumfilm: Time (Amazon Studios)

Legjobb Külföldi Film: Beanpole (Kino Lorber)

Legjobb Forgatókönyv: Ígéretes fiatal nő (Focus Features) – Emerald Fennell

Legjobb Fényképészet: Kis fejsze (Amazon Prime Video) – Shabier Kirchner

Legjobb Vágás: The Father (Sony Pictures Classics) – Yorgos Lamprinos

Legjobb Filmzene: Lelki ismeretek (Pixar) – Trent Reznor, Atticus Ross

Legjobb Látványterv: Mank (Netflix) – Donald Graham Burt

Új Generáció Díj: Radha Blank, A negyvenéves változat (Netflix)

Douglas Edwards Kísérleti Film Díj: John Gianvito Her Socialist Smile c. filmje

Karrierelismerés Díj: Hou Hsiao-Hsien és Harry Belafonte

Örökség Díj: Norman Lloyd

964_1.jpg

A Kis fejsze váratlan és hatalmas előnyt szerzett, míg a Nomadland lemaradt, azonban Zhao eddig szinte minden rendezői díjat elnyert, és Boseman utolsó alakítását is egyöntetűen díjazták. A Mank és a The Father fellelhető minden díjátadón, ám főként a technikai mezőnyben, míg a Wolfwalkers erőteljesen tör előre, s letaszíthatja a Lelki ismereteket a trónról. Bár továbbra is szurkolunk a First Cow, a Never Rarely Sometimes Always, az Egy éjszaka Miami-ban, A negyvenéves változat, a Családi fészek, s további kiemelt függetlenfilmek, alulértékelt gyöngyszemek, valamint a magyar versenyzőnk sikerének, az Ígéretes fiatal nő és a Minari egyértelmű élvonalat szereztek a los angelesi kritikusok szempontjából.

A következő jelentős díjátadó a National Board of Review lesz 2021. január 26-án, ahol az összesített kritikák alapján kerülnek a legjobb filmek díjazásra egy toplistán, míg a 93. Oscar-díjat 2021. április 25-én adják át.

Szólj hozzá

érdekes hírek oscar hír soul steve mcqueen disney érdekesség time friss marvel érdekességek filmajánló pixar magyar film netflix david fincher gary oldman frances mcdormand családi fészek fekete párduc függetlenfilm 12 év rabszolgaság chadwick boseman kritikusok díja mank cineart cineartblog first cow lelki ismeretek horvát lili felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre never rarely sometimes always ígéretes fiatal nő nomadland minari small axe ma rainey kis fejsze wolfwalkers