2021. jan 26.

Az Amerikai Filmintézet kihirdette a legjobb 2020-as filmeket

írta: Csurilla Dániel
Az Amerikai Filmintézet kihirdette a legjobb 2020-as filmeket

A világjárvány miatt ugyan később került kihirdetésre, azonban az Amerikai Filmintézet végre bejelentette 2020 legjobb 10 filmjét és legjobb 10 sorozatát – szerintük. A toplisták sorrendje kevésbé releváns, mint a listán szereplő filmek és szériák címei.

mank-1.png

Különösebb meglepetéseket nem okozott a két toplista, ugyanis olyan jelentős Oscar-versenyzők kerültek ismét előtérbe, mint a Ma Rainey: A blues nagyasszonya, az Egy éjszaka Miamiban, a Nomadland, a Sound of Metal, A chicagói 7-ek tárgyalása és a Lelki ismeretek. Televíziós oldalról azonban meglepő módon mind a Lovecraft Country, mind A vezércsel, mind a The Mandalorian szerepel a toplistán, s így akár a sorozatok Emmy- és Golden Globe-jelöléseit is elősegíthetik. A Disney+ oldalán bemutatkozó Hamilton különdíjat kapott.

AZ AFI SZERINT 2020 LEGJOBB FILMJEI:

Az 5 bajtárs
Judas and The Black Messiah
Ma Rainey: A blues nagyasszonya
(kritika: ITT)
Mank (kritika: ITT)
Minari (kritika: ITT)
Nomadland
Egy éjszaka Miamiban
(kritika: ITT)
Lelki ismeretek (kritika: ITT)
Sound of Metal (kritika: ITT)
A chicagói 7-ek tárgyalása (kritika: ITT)

Egyértelműen lemaradt a listáról a First Cow, a Never Rarely Sometimes Always, az Ígéretes fiatal nő, a Zuhanás, a Felkeverve, a Családi fészek, A kapitány küldetése, a The Father és még számtalan nagyszerű, avagy kritikai és eddigi díjátadók által nagy becsben tartott alkotás. Vajon a felsorolt filmeknek romlanak így az Oscar-esélyeik?

rizahmedsoundofmetal-750x400.jpg

AZ AFI SZERINT 2020 LEGJOBB SOROZATAI:

Better Call Saul
A Bridgerton család
A korona
The Good Lord Bird
Lovecraft Country
The Mandalorian
(kritika: ITT)
Mrs. America
A vezércsel
(kritika: ITT)
Ted Lasso
Unorthodox

Hol az istenben van a Kis fejsze erről a listáról?

the_mandalorian_season_2_episode_6_mando_grogu.jpg

Az AFT hivatalos sajtóközleménye szerint az idei zsűri olyan tagokból állt, mint Debbie Allen, Cynthia Erivo, Rian Johnson, David Mandel, Marlee Matlin, Amy Sherman-Palladino, Wes Studi és Lulu Wang, akik mind ismert írók, publicisták, illetve neves egyetemeket, magas színvonalú filmkészítési ágazatokat képviselnek

A díjátadó gálaestélye február 26-án kerül megrendezésre hibrid formában.

Szólj hozzá

érdekes hírek star wars hír soul disney érdekesség friss hamilton marvel érdekességek díjátadó jude law filmajánló sacha baron cohen pixar anthony hopkins david fincher breaking bad gary oldman spike lee aaron sorkin frances mcdormand sorozatajánló fekete párduc Oscar-díj better call saul chadwick boseman mank anya taylor-joy cineart mandalorian cineartblog mandalóri lelki ismeretek a chicagói 7-ek tárgyalása az 5 bajtárs a vezércsel ma rainey queens gambit